Veteranendag HVB - Stichting veteranen hart van brabant

Ga naar de inhoud

Veteranendag Hart van Brabant 2016
 
Op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel werden zaterdagmiddag (29 oktober 2016) Brabantse veteranen in het zonnetje gezet. De jaarlijkse Veteranendag Hart van Brabant was, mede door het prettige weer en het forse aantal aanwezigen, een groot succes. 'Het is goed herinnerd te worden aan de offers die militairen in het verleden hebben gebracht.'

Tekst David Oranje

'Dying for freedom isn't the worst that could happen, being forgotten is,' valt te lezen op het projectiescherm in gemeentehuis Het Klavier. De tekst prijkt op het monument voor de Canadese Queen's Own Rifles in het Gelderse dorpje Rha, waar in april 1945 zeven militairen sneuvelden, vertelt luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif (58), voormalig Commandant Landstrijdkrachten en afkomstig uit de Achterhoek. "Veteranen herdenken is goed," besluit hij zijn lezing. "Niet omdat veteranen zielig zijn of omdat we veteranen tegenwoordig niet eren, integendeel. Maar omdat een land dat vergeet waarvoor veteranen vochten, zichzelf vergeet. En een land dat zichzelf vergeet, kent geen toekomst."

Luid applaus valt hem ten deel uit de zaal, die tot de nok toe gevuld is met veteranen uit de gemeenten Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand en Gilze en Rijzen. Op vele borsten pronken rijen glimmende onderscheidingen; de Witte Anjer, het symbool van waardering voor de Nederlandse veteranen, is alomtegenwoordig. Het publiek wordt verder getrakteerd op een toespraak van burgemeester Wim Luijendijk van Loon op Zand, een inspirerende presentatie van Edwin de Wolf, die zijn linkeronderbeen verloor op missie in Srebrenica en onlangs een bronzen medaille won bij het tijdrijden op de Invictus Games, en een voordracht van de Tilburgse junior-stadsdichter, Jim van Bergen.

Buiten op het plein is het flink druk, mede door het aangename najaarszonnetje. Met piepende rupsbanden rijdt een Hawk-raketsysteem rond; een groep blauwe baretten haalt herinneringen op boven een bak koffie, geschonken in de veldkeuken. Bezoekers maken een praatje bij de kraampjes van onder andere het Veteraneninstituut, Stichting Onbekende Helden en Wounded Warriors. De vele aanwezige jeugd, dikwijls met camouflagekleurige schmink op, vergaapt zich aan een volautomatisch Bofors-luchtdoelkanon, dat vandaag dienst doet als draaimolen. "300 patronen per minuut," meldt Engbert Nekkers (60), die als korporaal in de jaren zestig en zeventig diende bij de Navo-verdedigingswerken van de IJssellinie, trots.

Kaatsheuvelaar Huub van Wanrooij (69) staat toe te kijken hoe een groep veteranen op leeftijd een erehaag vormt, hun klassieke Lee Enfieldgeweren stevig in de hand. "Het is prachtig opgezet, al dat militaire vertoon. Vooral de kinderen hebben de tijd van hun leven met al dat materiaal. Zoiets gebeurt hier niet elke dag." Hoewel hij zelf geen dienstverleden heeft, vindt Van Wanrooij de Regionale Veteranendag – die traditiegetrouw op de zaterdag na 27 oktober wordt gevierd, de dag waarop de regio Tilburg in 1944 bevrijd werd – van groot belang. "Het is uitstekend dat Brabant een dag heeft om zijn veteranen te huldigen. Zo sta je even stil bij je eigen geschiedenis, die we vooral niet moeten vergeten."

Die mening is ook de verblufte Spanjaard Nick Sarmiento (35) toegedaan. Onderweg naar zijn werk in Waalwijk stuitte hij op het spektakel en bleef hij nieuwsgierig plakken. "In Spanje heb ik nog nooit zoiets meegemaakt, daar worden militairen vooral in musea geëerd." Hij wordt onderbroken door het gebrul van een Spitfire van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, die met een rondvlucht boven het plein begint. "Dit doet mensen stilstaan bij de helden uit hun verleden. Als iemand die nooit een oorlog heeft meegemaakt, is het goed herinnerd te worden aan de offers die militairen in het verleden hebben gebracht. Maar het is natuurlijk ook gewoon leuk al dat militaire materieel te mogen zien en aanraken."
Ook onder veteranen zorgt de dag voor plezier, maar vooral ook voor saamhorigheid – al komen ze soms van heinde en verre. Zo ook de 59-jarige Amsterdammer P.M., die begin jaren negentig als marinier diende bij de VN-vredesmissie in Cambodja en die met z'n hoogbejaarde oom, een Nieuw-Guineaveteraan, is meegekomen. "Op dit soort dagen komen oude verhalen boven. Die kun je delen met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt; dat bevordert de verwerking. Aangezien sommigen het nog altijd moeilijk hebben met hun ervaringen, is zulk contact van levensbelang. Als je iets vreselijks hebt meegemaakt, is het fijn om te weten dat je daar niet alleen in staat."

Dat wordt beaamd door Maikel Veldhuis (42), die in de jaren negentig deel uitmaakte van Dutchbat II in het Bosnische Simin Han en vandaag als DJ Underground Tacticz samen met de band Soul in One belangeloos de muzikale omlijsting van het evenement verzorgt. Maar hij benadrukt ook het belang van publiekelijk erkenning krijgen als veteraan: "Deze dag vestigt de aandacht op het zware werk dat veteranen hebben verricht in gevaarlijke gebieden – en dat is hard nodig. Lang niet iedereen heeft oog voor wat wij meemaken op missie, waardoor we soms op onbegrip stuiten, en vandaag brengt die ervaringen voor het voetlicht. Dat je voor je inspanningen waardering krijgt, voelt goed."

Terwijl een imposante viertonner zijn laatste rondrit van de middag afrondt en een horde kinderen joelend uit de laadbak komt rollen, kijkt Pim van der Velden (43), voorzitter van de organiserende Stichting Veteranen Hart van Brabant en eveneens een Bosniëveteraan, tevreden om zich heen. "Doordat de jeugd hier vandaag een bijzondere ervaring heeft gehad, wordt thuis weer over veteranen gesproken. Zo hopen we dat meer mensen beseffen dat militairen hun veilige huis en haard verlaten om in een oorlogsgebied voor vrijheid te strijden. Het is geweldig dat daarvoor vandaag zo veel mensen eer zijn komen betuigen. Op naar volgend jaar, hopelijk met net zo'n mooie opkomst en net zulk mooi weer."
 
Op de hoogte blijven?
Wilt u op de hoogte blijven? Houdt dan onze website, Facebookpagina en Twitter in de gaten!
 
Bent u vergeten hoe het voorgaande jaren was? Kijk dan snel terug naar deze geweldige dagen!
 
Heeft u vragen, tips of ideeën? Bent u bereid en vindt u het leuk om mee te werken in deze werkgroep? Voor meer informatie kun u ons bereiken via de secretaris.

© 2014 - Conective. Alle rechten voorbehouden.
Hosting en design conective.nl
Terug naar de inhoud