Educatie - Stichting veteranen hart van brabant

Ga naar de inhoud

Geschiedenis gaat ‘leven’ wanneer je erdoor geraakt wordt. Wie kan hier beter over vertellen dan iemand met persoonlijke ervaringen?


Veteraan in de Klas
In samenwerking met het Veteraneninstituut, verzorgt de Stichting Veteranen Hart van Brabant gastlessen voor het project “Veteraan in de Klas”. Samen met Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) hebben zij een project ontwikkeld voor groep 7 en 8 basis onderwijs en voor het voortgezet onderwijs/HBO/Universiteit.
 
Een klas vol leerlingen die een lesuur lang ademloos luisteren, enthousiast met elkaar in gesprek gaan en een waardevolle ervaring rijker het lokaal verlaten. Een beeld dat veel docenten die deelnemen aan ‘Veteraan in de Klas’ herkennen.
 
Leerlingen maken tijdens een les kennis met iemand die als militair heeft gediend in uiteenlopende oorlogen en vredesmissies, bijvoorbeeld in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw Guinea, Libanon, voormalig Joegoslavië of Afghanistan. De veteraan is hier speciaal voor opgeleid en is uitstekend in staat het persoonlijke verhaal te delen met jongeren. Dit uiteraard altijd met respect voor de normen en waarden waar de school voor staat. Tijdens een gastles gaat een veteraan met een leerling in gesprek over uiteenlopende vragen. Hoe is het om als militair uitgezonden lang van huis te zijn in een risicovol gebied? Wat doet een oorlogssituatie met een mens? Is de persoonlijke ervaring anders dan wat er op het journaal komt? Wat heb je zelf over voor de vrede? Hoe is het om lang je familie niet te kunnen zien? Wat is rechtvaardig?
 
“De leerlingen hebben geleerd dat het echt geen computerspel is.” ,Docent groep 8
 
Een gastles van ‘Veteraan in de Klas’ sluit naadloos aan bij uiteenlopende vakken en opleidingen (bijvoorbeeld burgerschapsvorming, geschiedenis, filosofie, PABO, verpleegkunde of culturele maatschappelijke vorming). Een les sluit ook mooi aan bij uiteenlopende thema’s, zoals oorlog en vrede, huisvesting, hygiëne, pesten, 4/5 mei en levensbeschouwing.
Het delen van verhalen houdt het verleden levend.
 
Nodig ook een veteraan uit in uw klas en bezorg de leerlingen en waardevolle ontmoeting!
 
Doordat wij de coördinatie van de regio Tilburg doen, zijn de lijnen kort. Zowel met de gastsprekers, als met het Veteraneninstituut. Op deze manier kunnen wij er voor zorgen, dat er op korte termijn een of meerdere gastlessen plaats kunnen vinden op uw school. In totaal beschikken we over ruim tweehonderd gastsprekers.
De gastlessen die verzorgd worden, zijn geheel kosteloos!
 
Watzoujijbeslissen.nl
In overleg zou de gastles ook gegeven kunnen worden in combinatie met “Watzoujijbeslissen.nl”. Dit is een dilemmatraining waarbij de leerlingen
 
in de huid kunnen kruipen van een commandant en zodoende ervaren hoe lastig het brengen of bewaren van vrede kan zijn. Leerlingen worden zo op een aansprekende manier geconfronteerd met de complexe realiteit tijdens en na een missie.
 
Hebben wij uw interesse gewekt? Vul dan meteen het formulier in en vraag een “Veteraan in de Klas” aan!
 
Mocht u nog aanvullende vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op. Dit kunt u doen door te bellen met 013-3050055, of per e-mail educatie@veteranenhartvanbrabant.nl.
 
Binnen 48 uur krijgt u van ons een reactie.


© 2014 - Conective. Alle rechten voorbehouden.
Hosting en design conective.nl
Terug naar de inhoud